wtorek, 24 października 2017

Zupa dyniowa z krewetkami....mniam



Za oknem niby ładnie, przestało padać ...ale jednak ciągle pochmurno i szaro... Na jesienną nostalgię  fajnie zjeść coś pysznego i ciepłego..... myślę .. myślę..... i padło na zupę dyniową. Uwielbiam jej smak... Jeśli też ktoś z Was zapragnąłby ją przygotować , podaję sprawdzony  niejednokrotnie przepis:
Dodam jeszcze tylko szybciutko,że oczywiście w naszej kwiaciarni przy ul. Bukowińskiej 28 na Mokotowie zakupicie pięknie udekorowane dynie, które gdy przestaną zdobić kuchnie śmiało mogą zostać wykorzystane do ugotowania tej pysznej zupki:)  zapraszam ...mniam ...mniam




Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju czosnkowego z ziołami
  •   świeża dyni bez skórki
  • 700 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 300 g krewetkek koktajlowych
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 -2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • 1 cytryna, sól morska

Przygotowanie:

  1. Umyte krewetki skrapiamy cytryną i odstawiamy.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy w głębokiej patelni na oleju czosnkowym.
  3. Po chwili dodajemy pokrojoną dynię (bez skórki i pestek).
  4. Smażymy aż dynia się przyrumieni i zalewamy bulionem.
  5. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
  6. Doprawiamy imbirem, kurkumą i pieprzem cytrynowym.
  7. Do zupy dolewamy mleczko kokosowe i sos rybny i gotujemy jeszcze kolejne 5-10 minut.
  8. Na koniec garnek z zupą odstawiamy z gazu i miksujemy naszą zupę blenderem.
  9. W tym czasie krewetki doprawiamy solą morską i pieprzem.
  10. Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i smażymy razem z krewetkami na oleju roślinnym.
  11. Natkę pietruszki drobno siekamy.
  12.  Zupa z dyni najlepiej smakuje podana z krewetkami, natką pietruszki i udekorowana śmietanką lub mleczkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz