Za oknem niby ładnie, przestało padać ...ale jednak ciągle pochmurno i szaro... Na jesienną nostalgię fajnie zjeść coś pysznego i ciepłego..... myślę .. myślę..... i padło na zupę dyniową. Uwielbiam jej smak... Jeśli też ktoś z Was zapragnąłby ją przygotować , podaję sprawdzony niejednokrotnie przepis:
Dodam jeszcze tylko szybciutko,że oczywiście w naszej kwiaciarni przy ul. Bukowińskiej 28 na Mokotowie zakupicie pięknie udekorowane dynie, które gdy przestaną zdobić kuchnie śmiało mogą zostać wykorzystane do ugotowania tej pysznej zupki:) zapraszam ...mniam ...mniam
Składniki:
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju czosnkowego z ziołami
- świeża dyni bez skórki
- 700 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- pieprz cytrynowy do smaku
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 300 g krewetkek koktajlowych
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 -2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- 1 cytryna, sól morska
Przygotowanie:
- Umyte krewetki skrapiamy cytryną i odstawiamy.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy w głębokiej patelni na oleju czosnkowym.
- Po chwili dodajemy pokrojoną dynię (bez skórki i pestek).
- Smażymy aż dynia się przyrumieni i zalewamy bulionem.
- Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
- Doprawiamy imbirem, kurkumą i pieprzem cytrynowym.
- Do zupy dolewamy mleczko kokosowe i sos rybny i gotujemy jeszcze kolejne 5-10 minut.
- Na koniec garnek z zupą odstawiamy z gazu i miksujemy naszą zupę blenderem.
- W tym czasie krewetki doprawiamy solą morską i pieprzem.
- Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i smażymy razem z krewetkami na oleju roślinnym.
- Natkę pietruszki drobno siekamy.
- Zupa z dyni najlepiej smakuje podana z krewetkami, natką pietruszki i udekorowana śmietanką lub mleczkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz